Sluit menu

Biertje met een natte T

18 mrt 2016

Rotterdamser krijg je het niet. Het bier dat bij Maasmond Brouwersgilde handmatig en naar voorbeeld van de traditionele vooroorlogse Rotterdamse bieren wordt gebrouwen. Met een Ecuadoraanse afdronk, dat wel. 

Brouwer Wouter Steffelaar vertelt: ‘Ik studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en kwam na mijn studie als reisbegeleider in Ecuador terecht. Daar deed ik onder andere een paar bouwprojecten en kwam ik in contact met een Amerikaanse bierbrouwer, die mijn enthousiasme aanwakkerde. Vervolgens opende ik een barretje en brouwde mijn eigen blond en stout bier. Dat was behoorlijk pionieren, want Ecuadoranen kennen geen ander bier dan pils. Terug in Nederland merkte ik dat het bierbrouwen op kleine schaal in de belangstelling staat en besloot ik Steffelaar Bier en Maasmond Brouwersgilde op te richten.’

OM DE HOEK

Steffelaar zocht naar een geschikt bedrijfspand en vond dat op de Industrieweg. ‘Het is een perfecte plek op een terrein met milieucategorie 5 en ook nog eens vlakbij het centrum, waar ik mijn afzet wil creëren. De ketels, die naar mijn idee zijn ontworpen, heb ik uit Ecuador laten overkomen. De leidingen kocht ik hier om de hoek bij Warmteservice. Ik heb nu 115 m2 tot mijn beschikking.’

LEKKER DOORDRINKBAAR

Vooralsnog genereert het huurbrouwen negentig procent van de omzet, omdat het veel biermakers en startende brouwerijen ontbreekt aan eigen ketels. Zelf brouwt hij Steffelaar Goud – blond, fris met Beierse hopsoorten – en Steffelaar Stout: een donker bier met een zachte bitterheid, waarbij de gebrande mout zijn stempel op het product drukt. ‘Ze zijn gebrouwen naar voorbeeld van vooroorlogse Rotterdamse bieren, niet zwaar en lekker doordrinkbaar. Het brouwproces gebeurt handmatig. Ik schep zelf het mout in de ketels en vul ook de vaten zelf af.’

PIKHAAK

Buurman Herman van der Post van aannemingsbedrijf Multibouw heeft twee tanks aangeschaft en brouwt er District 010-bier. ‘Tussen bouwen en brouwen zit maar een letter verschil’, zo verklaart hij zijn carrière-move. ‘District 010 – Rooie Maas is een red ale. Het logo is opgesierd met een bolder en een pikhaak; zij symboliseren de passie voor de Rotterdamse haven.’

BEGRIP

Beide heren zijn van plan hun samenwerking te intensiveren. Steffelaar: ‘Allereerst is Herman een gezellige buurman, maar we sparren geregeld en spuien veel ideeën. Het doel is om volgend jaar verder te groeien en gaandeweg een begrip te worden in Rotterdam. We hebben geluk dat er in Rotterdam veel bierdrinkers zijn en weinig brouwerijen.’ Steffelaar Goud en Stout zijn te koop in het Engelse Pub-vuurtorenschip V11 in de Rotterdamse Wijnhaven.