12 mrt 2012
Wat er allemaal kan of mag op een eigen terrein of eigen weg is geregeld onderwerp van discussie tussen ondernemers en handhavers. In dit artikel geven we praktische antwoorden op veelgestelde vragen.
Ja, dat mag. Omdat het terrein een ‘open’ verbinding heeft met het openbare gebied, vallen deze parkeerhavens onder de openbare weg.
Door een deugdelijk hekwerk om de parkeerhavens heen te zetten bijvoorbeeld (waarvoor overigens een vergunning nodig is). Als het terrein maar duidelijk afgesloten is van het openbare gebied. In een dergelijk geval beslist de eigenaar wie er wel of geen toegang heeft op zijn terrein.
Nee. De gemeente Rotterdam heeft in een Algemene Plaatselijke Verordening bepaald dat een weg afgezet met een alleen ketting of met alleen een slagboom geen beperking of belemmering vormt omdat je er zonder al te veel moeite onderdoor, overheen of langs kunt. De weg is dan dus nog steeds toegankelijk en valt wettelijk onder de openbare weg.
Nee, een deugdelijke afsluiting bepaalt of een terrein onder de ‘openbare weg’ valt. Maar let op: als u een solide hekwerk plaatst maar dat hek staat de hele dag open, dan is de weg of het terrein nog steeds zonder moeite toegankelijk en valt het nog steeds onder openbare weg.
Nee, dat mag niet. Het terrein is niet afgesloten, dus openbaar toegankelijk, dus hoort het bij de openbare weg. En daar mag u niet zonder vergunning een container plaatsen.
Wanneer een terrein niet is afgesloten en er staat alleen een bordje ‘eigen weg’, houdt dit enkel en alleen in dat de eigenaar of huurder aan wie de grond is uitgegeven verantwoordelijk is voor het onderhoud van dit weggedeelte.
Alleen na overleg en met toestemming van de gemeente, de juridisch wegbeheerder. Die moet hiervan namelijk een verkeersbesluit opstellen. De gemeenteraad moet het besluit goedkeuren en vervolgens publiceren om derden de kans te geven om tegen deze voorgenomen verkeersmaatregel bezwaar aan te tekenen.
Wie behoefte heeft aan meer informatie over dit onderwerp kan de Wegenwet en Wegenverkeerswet 1994 er op naslaan of een mailtje sturen naar Ruud van den Langenberg, milieucontroleur van de afdeling Milieuhandhaving van de gemeente Rotterdam: r.vandenlangenberg@rotterdam.nl.