Sluit menu

Kentekenregistratie in de polder

10 okt 2016

Vanaf december kun je niet meer ongezien de Spaanse Polder in- en uitrijden. Vanaf die datum scant een ANPR-camera de kentekens van voorbijrijdende voertuigen bij elke toegangsweg van en naar het bedrijventerrein.

ANPR staat voor automatic number plate recognition. Het systeem leest de kentekens en vergelijkt ze met een referentiebestand. Dit is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

Hit

Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan is er sprake van een hit. Op basis hiervan kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt bijvoorbeeld een naheffing of wordt staande gehouden. Alleen bij een hit zal de politie de gegevens bewaren. Andere data uit de ANPR worden onmiddellijk uit het systeem verwijderd, behalve als deze gegevens langer nodig zijn voor opsporingsdoeleinden en dan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie. Zo is het nu in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geregeld. Inmiddels is er wel wetgeving in voorbereiding om kentekenpassages 28 dagen te mogen opslaan, als er verdachten van een ernstig misdrijf opgespoord moeten worden.