Sluit menu

Meubelmaker met een hart van hout

09 dec 2016

Marcel Vroon maakt al 24 jaar tafels, kasten, keukens en complete interieurs voor uiteenlopende opdrachtgevers. Na zijn opleiding aan het Hout en Meubileringscollege begon hij in 1993 in zijn eigen kelder. Sinds negen jaar opereert hij vanuit zijn werkplaats aan de Pelsertstraat. Zijn materiaal? Hout. ‘Hout is een verlengstuk van mezelf.’ 

Binnenruimte is een meubelmakerij, interieurbouwer en ontwerpbureau ineen. Marcel Vroon werkt in dit bedrijf al meer dan twintig jaar samen met zijn vrouw Jolanda van Holten, die verantwoordelijk is voor een aantal succesvolle ontwerpen. Marcel: ‘Jolanda ontwerpt op een eigenzinnige manier. Vervolgens is het mijn taak om het te maken. Best lastig, want ik kijk naar de praktische kant. Kan dat wel met zo’n constructie? Kan dat wel met dat materiaal? Kan ik dat wel uitfrezen? Achteraf denk ik vaak: ‘Goh wat is het een mooi product geworden.’’

Schoolkapstok

Een van hun succesnummers is de R3-schoolkapstok. Jolanda: ‘Ik zag bij mijn kinderen op school altijd jassen en tassen op de grond en dan ook nog eens dat eeuwige hoofdluizenprobleem. Dat moest ook anders kunnen.’ Het resultaat is verrassend: een simpel, functioneel en mooi uitgevoerde kapstok. Marcel: ‘We hebben een verrijdbare variant en eentje die aan de muur kan hangen. Boven de haken kun je spullen leggen en onderin ook. De haken zijn gescheiden met tussenschotjes, waardoor hoofdluizen niet van kraag naar kraag kunnen overkruipen. De kapstok is gemaakt van berkentriplex en afgewerkt met een UV-lak. Ik denk dat nu ongeveer zestig scholen in Nederland onze kapstok hebben. Omdat het goed loopt, heb ik onlangs flink geïnvesteerd door een computergestuurde freesmachine aan te schaffen. Nu kan ik ze helemaal zelf maken en komt er ook ander werk binnen. Zoals promotiemateriaal voor voedingsmiddelenfabrikant Johma, in de vorm van plankjes met een uitgefreesd logo.’

Diversiteit

Binnenruimte werkt voor scholen, bedrijven en particulieren en voert heel verschillende opdrachten uit. ‘De ene keer gaat het om een kast, de andere keer om een zwevend bureau dat aan een paal hangt, een altaar, kinderbedjes voor Prenatal, een keuken of een complete inrichting. Op het moment ben ik, samen met compagnons, bezig aan het Acctable-project: grote ronde tafels van Accoya-hout, dat met azijn wordt verduurzaamd. Daardoor kun je hem gewoon buiten laten staan. Omdat we stagiairs hebben en gemakkelijk bij buurbedrijven personeel kunnen inlenen, kunnen we ook grote bestellingen aan.’

Ambitie

‘Wat mijn ambitie is? Om nog meer mooie, duurzame dingen van hoge kwaliteit te maken. En om wat meer mijn rust te pakken. Dat is wel eens moeilijk in een wereld waar alles gisteren klaar moet zijn. Ik ben een perfectionist en sta nog wel eens om half vijf op om in de werkplaats toch nog even iets af te maken. Maar ja, dat geeft me tegelijkertijd ook veel plezier.’

Heerlijk materiaal

‘Wat ik met hout heb? Mijn ene opa was aannemer en de andere scheepstimmerman. Misschien heb ik het van hen. Hout is gewoon heerlijk materiaal om mee te werken. Ik moet er ook altijd even aan voelen en ruiken. Ik herken de meeste houtsoorten aan de geur. Hout is een verlengstuk van mezelf.’