07 dec 2020
Vandaag (7 december red.) stond er een mooi artikel in het AD-Rotterdam over Machinefabriek Poot.
Al jarenlang een trouw OVSP-lid.
U treft het artikel hieronder aan:
Bij Machinefabriek Poot maken ze de gekste dingen. Van de frames voor coronaspatschermen tot het hekwerk dat Blijdorp-gorilla Bokito voortaan in zijn hok houdt. Ook maken ze er al het staalwerk voor Sparta, installeerden ze het constructiemateriaal voor ‘De Bloempot’ van Museum Boijmans Van Beuningen en bouwen ze zelfs mee aan de Zalmhaventoren.
Sjaak Poot (71) mag dan officieel directeur-af zijn, hij komt nog wekelijks over de vloer bij de naar hem vernoemde machinefabriek. Hij heeft zijn kantoor aangehouden. ,,En daar zal tot aan mijn dood mijn naam op blijven staan.”
De dagelijkse leiding is begin dit jaar overgegaan naar zijn neef Ferry Brakel. Maar Sjaak Poot en zijn vrouw Carin zijn nog altijd de ankerpunten van het bedrijf dat ze een kwarteeuw geleden eigenhandig uit de grond stampten. Veel was er toen nog niet, aldus Sjaak.
Enkele loods
,,Alleen een enkele loods in de Spaanse Polder, inclusief vijf personeelsleden en verouderde verspaningmachines. Alles netjes overgenomen van de oude Steur en Van der Veer, die de zaak voor mij bestierden.’’ Dat had allemaal niet gehoeven, zegt hij. Hij hád de boel ook gewoon failliet kunnen laten gaan, om later goedkoper over te nemen. Poot, die kort voor de overname nog zijn eigen pijpleidingconstructiebedrijf runde, was nota bene hun grootste, zo niet enige werkverschaffer.
Maar zo doet Poot, die zich van ‘simpele verwarmingsmonteur’ heeft opgewerkt tot selfmade zakenman, geen zaken. ,,Ik ben nog van de oude stempel: eerlijkheid duurt het langst.” Deze rechttoe, rechtaan aanpak heeft hem, ook in de metaalconstructie, geen windeieren gelegd.
Speenvarken
Klanten, van Coca-Cola tot Unilever, wist hij voor zich te winnen door in zijn loods simpelweg een paar speenvarkens aan het spit te rijgen om onder het genot van een hapje en een drankje mooie deals binnen te slepen. En anders nodigde hij zichzelf wel uit voor een etentje bij een of andere inkoper thuis. ,,Tja, dat kon toen nog’’, klinkt het bijna weemoedig. ,,Van zoiets als een aanbestedingstraject had nog niemand ooit gehoord.
Machinefabriek Poot groeide zodoende keer op keer uit haar jasje. ,,Zodra een buurman vertrok, kocht ik zijn pand op om ons bedrijfsperceel steeds iets verder uit te breiden en te moderniseren.”
Hypermodern
Toen hij het allround metaalverwerkend bedrijf vorig jaar doorgaf aan zijn neef Ferry, mat de totale vloeroppervlakte zo’n 5000 vierkante meter. Zeg een voetbalveld vol aan metalen platen en geavanceerde metaalbewerkingsmachines. Daar werken tegenwoordig zo’n dertig personeelsleden die zich direct en indirect bezighouden met verspaning, plaatwerk, constructie en machinebouw. Tijdens corona vielen met name de klussen voor de offshore-sector tijdelijk even stil. Die tijd heeft nieuwe baas Ferry Brakel nuttig besteed door heel het bedrijfspand een flinke ‘toekomstbestendige’ make-over te geven. Denk aan hoogwaardige nieuwe gevelbekleding en isolatie.
Orderpickkarren
Sjaaks zoon Roy (33) timmert inmiddels ook lekker aan de weg met Velgedo, het aan de machinefabriek gelieerde bedrijf dat zich richt op het keuren van arbeidsmiddelen en het maken en repareren van rollend logistiek materieel, zoals ric’s, rolcontainers en orderpickkarren.
Hij vindt het best fijn dat pa nog regelmatig op het bedrijfsterrein te vinden is. ,,Ik zie hem nu vaker dan toen ik nog een opgroeiend ventje was.”