21 mrt 2018
Het is een goed bewaard geheim: de atoombunker in de Thurledestraat. De schuilplaats is gebouwd in 1971 toen de Koude Oorlog nog in volle gang was, en gesloten na de val van de Berlijnse muur in 1989. Een paar enthousiaste Rotterdammers hebben de bunker en alle inventaris in oude glorie hersteld. Afslag 12 mocht mee naar binnen…en ook weer naar buiten.
In het geval er een atoomoorlog zou uitbreken, moesten rijksambtenaren door kunnen werken. Daarom beschikte elk rijksoverheidsgebouw over zo’n schuilplek. Vele daarvan zijn gesloopt. Zo niet de bunker onder het gebouw van de voormalige Rijksverkeersinspectie. Het bouwwerk beschermt tegen gifgassen en radioactieve straling. Mocht het zover komen dan hadden de zestig medewerkers van deze Rijksdienst in de kelder proviand en voorzieningen voor twee weken; langer zou een kernaanval toch niet duren.
In de technische ruimtes staan installaties die de lucht filteren, drie dieselgeneratoren voor een noodstroomvoorziening en een eigen waterbron. Verder zijn er douches – voor radioactief besmette mensen die van buiten kwamen – een kantine, slaaphokken en een EHBO-ruimte. En een voor die tijd geavanceerd communicatiecentrum met draaitelefoons, IBM 5150’s en telexen. Van daaruit konden de transporten van de geallieerden vanaf Hoek van Holland naar het oostfront gecoördineerd worden.
Voor de burgemeester was een speciale kamer ingericht. Toen Ivo Opstelten het museum in 2003 mocht openen, heeft hij voor de show in de ‘burgemeestersbrits’ gelegen en zijn sigarenpeuk – ook te bezichtigen – achtergelaten.
Onze gids Frank Troost was ten tijde van de Koude Oorlog jarenlang technisch beheerder van de bunker. Hij kent de ruimte dan ook als zijn broekzak. We vragen hem wat we moeten doen als Trump of Kim op de rode knop gaat drukken. ‘Daarvoor is in Nederland niets geregeld’, spreekt hij bemoedigend. ‘Dan geldt nog steeds het eeuwenoude advies: ga maar onder de trap zitten met een blik bonen, een zaklamp, water en een radio. Want dan is het ieder voor zich.’
Wie het bunkermuseum met alle bijzondere items uit de zeventiger en tachtiger jaren wil bezoeken, kan een mailtje sturen naar bestuur@bunkerbeheer.nl. Meer informatie op www.bunkerbeheer.nl.